Teoretic între teorie și practică nu este diferență.  În practica de zi de zi constatăm că totuși sunt diferențe, că practica bate” teoria. Și ca să ne asigurăm că practica nu ne omoară,  nici la cutremur, nici la alte evenimente excepționale, și că utilizatorii clădirilor executate după proiectele noastre sunt în siguranță, este foarte util ca din când în când să verificăm elementele de structură așa cum lucrează în realitate la scara 1:1. Noi proiectanții calculăm modele, modele de structuri, solicitate de încărcări modelate, și practic de aici vin diferențele.

Apreciem inițiativa persoanelor din conducerea firmei ASA CONS din Turda, executant de structuri din beton prefabricat, cu privire la organizarea acestui test preliminar. Cu ocazia asta ne am și distrat un pic. Am dansat din cauza frigului și am râs pe seama diferențelor de mentalitate între proiectant, care măsoară fiecare milimetru, și executant, care zice că las căi bine și așa!”, …. deci ne-am convins și de importanța coeficienților de siguranță!

Despre rezultat: elementele au fost încărcate cu încărcări normate și încărcări de calcul, sau comportat excepțional, rezultatele măsurătorilor confirmă calculele.

Menționăm că aceste încercări sunt teste preliminare în unitatea de producție a executantului ASA Cons pentru un nou tip de fâșie cu goluri. Bineînțeles, vor urma și teste oficiale conform EN1168 de către un laborator agrementat de încercări, unde vor fi încercate până la rupere.

Să avem sănătate să construim case bune, rezistente, durabile!